fbpx

През лятото и есента, пазарите изобилстват с пресни сезонни продукти, но зимата и ранната пролет са истинско изпитание за менюто ни. Тук на помощ идват зелените кълнове.

 

Зеленчуци който не яде,

той голям не ще да порасте,

Не ще има розови страни,

Всеки ще го победи.“

 

Сигурна съм, че всички знаете тази детска песничка и никой не оспорва ползите от консумацията на плодове и зеленчуци. Здравословното хранене е тема, която винаги е актуална, но в последните години е на особена почит и все повече хора следят стриктно режима си. През лятото и есента, пазарите изобилстват с пресни сезонни продукти, но зимата и ранната пролет са истинско изпитание. Тук на помощ идват кълновете.

 

Какви са ползите от кълновете за менюто ни?

Кълнове са се консумирали от древни времена, но популярност добиват през последните около 10 – 15 г. когато хората усилено започват да търсят опции за подобряване на здравословното си състояние.

Днес, могат да се купят от всеки по-голям магазин или да си ги отгледаме сами в къщи.

Наричат ги Жива храна“ или  „супер храна „ и това никак не е случайно.

Богати са на фибри и хранителни вещества, доставят на организма всичко необходимо – протеин, лецитин, ензими, лесно усвоими витамини и минерали както и скъпоценен хлорофил.

Те са нискокалорични, лесно смилаеми и ценен източник на енергия.

Редовната им консумация оказва цялостно благотворно въздействие върху здравето, а само след седмица редовна консумация, ще видите и видим ефект – състоянието на кожата и косата се подобрява.

Кълновете ускоряват обмяната на веществата и спомагат за изхвърлянето на токсините от организма.

Благоприятстват работата на мозъка и сърцето.

 

Как се консумират кълновете?

Добавят се в салати, супи, сандвичи и освен полезни, стоят и много красиво в чинията.

 

Какви са различните видове кълнове и как да изберете?

Кълновете от различните семена, имат различно съотношение на полезните вещества които изброихме, което се отразява и на вкуса им.

Сами трябва да намерите тези, които ще ви допаднат.

Могат да се направят от почти всяко семе, но най-разпространените на пазара са тези от соя, пшеница, броколи, люцерна, червено цвекло, синап, боб, нахут, рукола, лен  и много, много други.

 

Как сами да си отгледате кълнове?

Ако решите сами да си ги отгледате, съветвам ви, като за първи път, да се спрете на семена, които не са слузоотделящи.

Подходящи са слънчоглед, боб мунг, леща, нахут. Трябва да са качествени, затова е хубаво да се закупят от хранителните или здравословните магазини, а не от аграрен такъв.

 

Процес по покълване:

 

За да започне процесът по покълване, семената се измиват хубаво и се накисват в подходящ съд (най – често се ползва стъклен буркан) като над семената се остава 5 – 6 см вода.

Не трябва да са много като количество, т.е. да е покрито малко повече от дъното на съда.

  • Покриваме с кърпа и оставяме на стайна температура за 24 часа.
  • Когато времето изтече, изливате водата, изплаквате и отцеждате.
  • Отново оставяте на тъмно, докато се покажат кълнчетата.
  • Междувременно всяка сутрин и вечер къпете и отцеждате семената много добре.

Тук ще ви помогнат марля, хваната с ластик или по друг начин за гърлото на съда или по-широка домакинска цедка.

Този процес, никак не е за подценяване, защото с него, освен че навлажнявате семената, отмивате плесените и микробите, които се образуват в процеса на покълване, от топлината която отделят семената.

Важно:

Съда се държи на тъмно докато стебълцата не станат около 1.5 мм. След това, можете да ги държите на светло (без пряка слънчева светлина) и те ще пораснат много бързо и ще се заредят с хлорофил.

Готови са за консумация и може да развихрите въображението си. Ако искате да спрете „ растежа „ ,прибирате кълновете в хладилника, но трябва да ги изядете скоро, защото лесно хващат плесен (заради влагата).

В заключение ще добавя, че ако включите в процеса на отглеждането на кълновете и най-малките членове на семейството, само ще спечелите. За всяко дете е интересно, да вземе едно семенце и да види как в течение на времето то покълва и се превръща в интересно и вкусно нещо за хапване, което да прибави в сандвича си. Така всички условия от песничката, ще са изпълнени и ще расте с “розови страни“.

 

 

 

Icon Calendar вторник юли 6, 2021
Icon Profile Ваня Игнатова

Здравейте, Казвам се Ваня Игнатова. По образование съм педагог, но вече повече от 6 г. работя в сферата на био и здравословното хранене. Като един истински представител на зодия Телец, обичам да ми е вкусно и красиво. Разбирай – мнооого вкусно и мнооого красиво. Внимавам какво слагам на масата си, украсявам чинията си, но без да изпадам в крайности. Харесвам движението, мога да измина пеша стотици киломентри. Обожавам книгите, природата и добрата компания на приятели. От малка спортувам ( не професионално ). Тренирала съм какво ли не, но и до днес любими за мен остават скачането на ластик и играта на федербал. Ако ми се отдаде случай да се включа в някое от двете занимания, никога не пропускам.