fbpx

След морския бриз, често търсим прохлада и зареждане сред аромата на боровете и планинската прохлада.

Бягството сред природата ни зарежда дори и да е за един ден. Но както знаем, планината е доста капризна и трябва да сме винаги подготвени за променливите й настроение.

За да си гарантираме приятна среща с планината, припомняме какво да не забравяте в подготовката си:

 

1. Проверете времето

В случай на силен дъжд , възможности за гръмотевици  или силен вятър, не е препоръчително да тръгвате в планината.

2. Екипировка за променливото време в планината

Леко яке против дъжд или дъждобран

Дори и при хубаво време е добре да си носите дъждобран или тънко силоново яке, тип мембрана, което да ви предпази от намокряне.

 

 

Загряващо фолио

Хубаво е да имате също и загряващо фолио, защото при дъжд температурите в планината рязко падат и може да изпаднете в хипотермия, ако нямате втори чифт сухи дрехи или сте тръгнали само по тениска/потник.

Гети за отвеждане на водата извън обувките

Дори при хубави и качествени обувки е възможно вода да влезе вътре в обувката, затова е хубаво да имате и гети, които да отвеждат падащата вода извън обувката и така сигурността за сухи крака се увеличава.

Мултифункционален панталон

Този панталон е бързо решение за променливото време и в зависимост от него може да се превърне от къс в дълъг и обратно.

 

Щека с регулираща се дължина

Този аксесоар, често подценяван, може да се окаже много полезен при дълги разходки.

 

Раницата с проветрив гръб

Когато избирате раница, важно е да обърнете внимание на това дали ще защити вещите ви от дъжд, но също така и дали е достатъчно лека и дали материята й ще ви спарва гърба.

Гледайте да не прекалявате разбира се и с количеството багаж, в случай че трябва да го носите в раница на гръб.

3. Подредете си раницата удобно и практично

 

Препоръчваме ви да поставете тежките предмети на дъното на раницата, а непромокаемото яке (или дъждобран) да е на достъпно място най-отгоре.

Дребните неща, като слънцезащитен крем, карта, слънчеви очила, спрей против комари и др., можете да разпределите в джобовете.

Бутилката с вода също е добре да бъде на една ръка разстояние във външния джоб, за да не се налага да сваляте цялата раница и да търсите в нея.

4. Подгответе си достатъчно храна и вода

Храната също трябва да бъде добре организирана, когато сте в планината: протеинови или сурови барчета за бързо набавяне на  енергия, ядки(най-добре сурови) и някакъв плод са основните неща, които е добре да имате винаги във вас.

Ако искате да избегнете сухата храна тип сандвичи и барчета, то можете да си подготвите домашна храна и да я носите в удобен термус за храна. Това е особено подходящо, когато ходите на планина с децата и искате да им осигурите здравословна храна.

 

Ето и още един вариант – лиофилизирани храни. Това са така наречените дехидратирани храни, които се използват от космонавтите. Това е друга интересна и обширна тема, за която ще намерите скоро отделна статия. За сега можем да ви препоръчаме лиофилизирана супа, като тази

За да я приготвите ще ви е необходима само гореща вода. Опаковката на супата служи за купичка и може да бъде повторно запечатана.

Има и други варианти за меню, като гулаш с пилешко, спагети, говеждо, грис и др.

 

 

5. Насладете се на природата без да се тревожите от капризите й

Сега остава да си изберете дестинация, ако вече не сте го направили, и да си изкарате една удивителна планинска ваканция 🙂

 

Icon Calendar вторник август 10, 2021
Icon Profile Катя Делипавлова

Тренировките са част от ежедневието ми повече от 20 години. Експериментирам с различни стилове упражнения. Любими са ми въздушна йога и въздушен обръч. Професионално се занимавам с маркетинг. В съчетание на двете ми страсти - тренировките и онлайн комуникациите, се роди www.onlinezala.bg А като майка на две момичета, се надявам да възпитам у тях култура за физическа активност, защото тя е ЗДРАВЕ, СИЛА, УСПЕХ.