fbpx

Лошите навици се настаняват в нас подобно на вируси. Това пишат Ектор Гарсия и Франсеск Миралес в книгат си „Да изживееш своя икигай“.

Първата стъпка към справянето с тези ежедневни вируси под формата на лоши навици е да се научим да ги разпознаваме. Защото често те са прикрити под безобидни на пръв поглед рутини, които не осъзнаваме, че въобще ни вредят.

Как да разпознаем дали един навик е ЛОШ или ДОБЪР?

 

Навиците са онези автоматизирани задачи, които ни помагат да пестим енергия в ежедневието си.

Например, Марк Зукърбърг и Стив Джобс, са автоматизирали избора си на дрехи. Всеки знае емблематичното черно поло, дънки и бели маратонки на Стив Джобс. Марк Зукърбърг пък продължава да носи все същите си риза, пуловер, панталон и обувки. Подобен е и случаят с Барак Обама, който се облича почти винаги в сини или сини костюми.

Последният отговаря за избора си със следното:

„Не искам всеки ден да вземам решения за това как и какво да обличам, имам си достатъчно решения за вземане.“

Избрах този пример, защото обикновено с избора на облекло започва деня ни. Около 60% от ежедневието ни е изпълнено с избори и решения. Останалите 40% са подвластни на рутината, която един вид „автоматизира“ деня ни и не е нужно да обмисляме.

Кога обаче тази рутина ни е полезна и кога ни вреди?

 

Полезните навици са тези, които улесняват живота ни. Които ни помагат да живеем по-спокойно, без да хабим излишна енергия и да изживяваме стрес.

Вредният или лош навик е  именно обратното на това, което улеснява живота ни. Или това, което ни създава заблудата, че го улеснява сега, но му вреди в дългосрочен план.

Да разгледаме няколко примера:

  • Хапването на нещо сладко след обяд на работа

Нуждата да се разходим до кафето до офиса и да си вземем нещо сладко, може първоначално да е предизвикано от умора и стрес. Със всеки следващ ден повтаряме това действие, дори и да не изпитваме стресът довел до този навик. Решението да излезем и да си купим нещо сладко вече не е премислено, а се е превърнало в рутина.

Същото се отнася до редица други навици:

  • Закъсняването – да, и това е навик. Свикнеш ли веднъж да закъсняваш, мозъкът ти го приема като рутина и не обмисля вариант, в който да се подготвиш по-рано от обичайното.
  • Отлагането до последния момент
  • Стоенето седнал цял ден

Списъкът е дълъг.

 

Кой е най-краткия път към справянето с лоши навици?

 

Придобиването на нови навици, както и преодоляването на вредни навици, не е лесен и не е кратък процес. Според различни проучвания, на човек му е нужно 21 дни, според други – един месец, за да придоби нов навик.

Все пак, има и сравнително по-лесен начин да се справим – като заместим един лош навик.

Ако се върнем на примера с консумирането на сладко по навик и се запитаме:

Дали няма да ни е по-полезно да излезем, да се разходим в парка или дори да направим няколко упражнения, с които да се освободим от стреса и да освежим мислите си, вместо да ядем?

Ако седим по цял ден пред компютъра и „забравяме по навик“ да станем и да се раздвижваме, то може да се опитаме да сменим стандартното бюро с по-високо, за да работим прави, или стандартния офис стол с топка за пилатес.

Не е нужно да променяме живота си изведнъж. Може да става с малки и постепенни крачки, докато новият навик навлезе в живота ни без да се стресираме ежедневието си допълнително.

Ако пък имаме нужда да внесем по-голяма промяна в живота си, то най-добре да я разбием на малки стъпки, за да си дадем време за адаптация.

Придобиването на нови навици и заместването на вредните, може да стане чрез пирамидалнта схема, за която пиша в елетронния наръчник „Направи си сам. Екшън план.“ Можеш да изтеглиш безплатно темплейта с пирамидалната схема за организиране на седмицата.

 

Успех!

Icon Calendar понеделник февруари 15, 2021
Icon Profile Катя Делипавлова

Тренировките са част от ежедневието ми повече от 20 години. Експериментирам с различни стилове упражнения. Любими са ми въздушна йога и въздушен обръч. Професионално се занимавам с маркетинг. В съчетание на двете ми страсти - тренировките и онлайн комуникациите, се роди www.onlinezala.bg А като майка на две момичета, се надявам да възпитам у тях култура за физическа активност, защото тя е ЗДРАВЕ, СИЛА, УСПЕХ.