fbpx

В последно време, този въпрос е способен да предизвика дебати, почти колкото вечният спор кое е първо – яйцето или кокошката?! Едва ли, ще можем да дадем окончателен отговор на въпроса, но да погледнем различните възможности с които ни е дарила природата.

Млякото е една от основните храни в менюто ни, съпътстващо ни от раждането до края на живота.

След първата глътка въздух, майчиното мляко е това, което посреща бебето, дава му сила и имунитет, за да се установи в този свят.

В миналото, при липса на кърма, жените са захранвали мъничетата с мляко от животински произход (най – вече козе). Въпреки леките вариации, всички животински млека (краве, овче, козе) са приблизително 87% вода и 13% сухо вещество, което от своя страна се състои от млечни мазнини, протеини, млечна захар и минерали.

Млякото е богато на витамини A, D и група B (B1, B2, B12), макро- и микроелементи като калций, калий, фосфор, магнезий, натрий, желязо, флуор, йод и т.н. Отличителна черта на тези продукти е, че съдържащите се в него хранителни вещества се абсорбират лесно от човешкия организъм.

 

От друга страна, на пазара вече има много растителни напитки, които се използват като алтернатива на животинското мляко. Както се подразбира от името, този продукт се добива от растителни източници, условно разделени на 3 вида:

  • Мляко от семена – конопено семе, ленено семе и др.
  • Мляко от ядки – бадем, лешници, кашу;
  • Мляко от зърнени култури – ориз, овес, камут , киноа и др.;

Как се прави растителното мляко в 5 стъпки?

Приготвят се лесно и в домашни условия по следния начин:

1 – Сдобиваме се с желаната суровина от която искаме да си направим мляко.

2- Накисва се добре измита за 24 часа

3 – После се пасира.

4 – Получената течност, се прецежда през гъста марля.

5 – След което се сварява.

Млякото, се  съхранява в хладилник до 3 дни.

 

За какво да внимаваме, когато избираме растително мляко от магазина?

Ако не разполагате с време, можете да се сдобиете с готов продукт от най-близкия до вас магазин,

но е хубаво, да внимавате, дали млякото не е допълнително обогатено със захар или друг подсладител, консерванти, стабилизатори, нишестета за сгъстяване и др.

Наличието им, прави напитката не толкова полезна и диетична, за колкото си я купувате.

 

Какви са различните видове и различните ползи от растителните млека?

Има различни причини, поради които човек се обръща към растителните млека – спазване на хранителен режим, етични съображения, здравословни ограничения (лактозна непоносимост) или просто от любопитство.

Все пак, е добре да се знаят основните особености на отделните видове напитки, за да се направи информиран избор, когато дилемата е между животинско и различни видове растително мляко.

Без претенции за изчерпателност, ще разгледаме най – разпространените на пазара:

  • Соево мляко – най-честият и широко използван заместител на стандартното краве мляко. Богато на протеин, вит. B1 и желязо и др. Не съдържа глутен и има нисък гликемичен индекс. Намаля холестерола, подпомага работата на сърцето. Заради богатството си от фитоестрогени, напитката е силно препоръчителна за жени в менопауза. Отлично е за закуска, за добавка към кафето, става на пухкава пяна за капучино и е чудесно за влагане в различни видове печени сладкиши.

 

  • Бадемово мляко – продава се в два варианта – подсладено и неподсладено. Богато е на протеини, но белтъчините и калция в него, са по-малко. Има марки, които са допълнително обогатени с калций, но не съм сигурна, дали тази компенсация е достатъчна. С тази напитка трябва да внимават хората с алергии към ядки. Подходяща е за приготвянето на закуски, капучино, лате, млако с како и сладкиши.

 

  • Оризово мляко – консистенцията му е по-рядка, има естествено сладък и деликатен вкус, което го прави подходящ за сладкарството и за влагането в различни екзотични супи, смутита и напитки. Бедно е на протеин и мазнини, но пък е богато на фибри. Не съдържа глутен. Има по-висок гликемичен индекс. Не е подходящо за диабетици и хипергликемици, но може да се консумира от хора с алергия към ядки. Подходящо е и за малки деца, защото не е алерген, но не трябва да замества стандартните млека в тяхната диета.

 

  • Овесено мляко – богато е на фибри, вит.Е и фолиева киселина. Съдържа съвсем малко мазнини. Подходящо е за диабетици и бременни. Може да замести животинското мляко във всички рецепти в които то присъства, без да се отрази на вкуса на крайния продукт.

 

  • Кокосово мляко – Богато е на манган, витамин С, мед и др. Бедно на протеини, въглехидрати и калций, богато на наситени мазнини. Не съдържа холестерол. Подобрява сърдечната дейност, работата на чревния тракт. Отлично е за приготвянето на екзотични ястия, супи и печени сладкиши.

 

Ако искате да го добавяте към кафето си, избирайте млякото в картонени кутии, а не това в кенчета, което е по-мазно и при добавянето в напитката, се отделя и изплува на повърхността.

 

В заключение – изборът на напитка трябва да е съобразен с цялостната хранителна диета, за да може тялото да получи всички необходими хранителни вещества. Вкусът и ароматът също влияят при избора. Личното ми убеждение е, че ако не сте вегетарианец или веган, и нямате здравословни проблеми, не е нужно да изключвате животинските млека от диетата си, а да ги редувате с растителните им алтернативи. Така ще имате достъп, до широка гама различни и интересни вкусове, а тялото Ви, ще е снабдено с всичко необходимо за да бъде здраво и силно.  Вслушвайте се в него, то най-добре ще Ви каже, от какво има нужда.

Рецепта за веган таратор:

Продукти:

  • 1 краставица;
  • 1 чч слънчогледови семки ( сурови );
  • Скилидка чесън;
  • Копър;
  • Сол;
  • 2 с.л олио или зехтин;

Начин на приготвяне:

Краставицата, чесъна и копъра се нарязват като за стандартен таратор в дълбока купа. Овкусяват се със сол и избраната мазнина и се оставят на страна да си пуснат ароматите.

Слънчогледовите семки се пасират заедно с 1 ч.ч. вода в блендер до получаването на гъста каша. Наливат се още 3 чаши вода и получената смес се прецежда през фина цедка. Готовото слънчогледово мляко се изсипва при краставицата и останалите съставки за таратора. По желание, може да добавите и наситнени орехи. Охлаждаме преди да сервираме.

 

 

Icon Calendar понеделник юни 21, 2021
Icon Profile Ваня Игнатова

Здравейте, Казвам се Ваня Игнатова. По образование съм педагог, но вече повече от 6 г. работя в сферата на био и здравословното хранене. Като един истински представител на зодия Телец, обичам да ми е вкусно и красиво. Разбирай – мнооого вкусно и мнооого красиво. Внимавам какво слагам на масата си, украсявам чинията си, но без да изпадам в крайности. Харесвам движението, мога да измина пеша стотици киломентри. Обожавам книгите, природата и добрата компания на приятели. От малка спортувам ( не професионално ). Тренирала съм какво ли не, но и до днес любими за мен остават скачането на ластик и играта на федербал. Ако ми се отдаде случай да се включа в някое от двете занимания, никога не пропускам.