fbpx

Какво представлява Кондиционна тренировка?

Кондиционната тренировка е насочена към мускулите в цялото тяло и цели тяхното укрепване, оформяне и тонизиране на цялостното ти състояние. Кондиционното трениране комбинира различни типове упражнения с цел постигане на мобилност, баланс, издържливост, бързина и ловкост.

Името на този вид тренировка, преведено от анлийски, означава „тренировка на физическото състояние“.

С други думи, кондиционните упражнения са комплексни и ще ти помогнат да увеличиш издръжливостта си, да подобриш гъвкавостта си, и да изградиш балансирана и стабилна физика.

Затова кондиционните тренировки се използват от професионалните спортисти, като част от подготовката им, за да поддържат физическото и функционалното си състояние.

Упражненията, които се изпълняват в кондиционната тренировка включва движения, които са естествени за тялото, като част от тях са: бягане, каране на колело, скачане, клякане.

Кондицонната тренировка може да се приложи и като част от тренировка с вдигане на тежести, например каквато е кросфит тренировката.

 

Какви са ползите от кондиционните тренировки?

Кондиционните тренировки съчетават аеробни и анаеробните упражнения и допринасят, както за постигането на атлетично тяло, така и цялостно за здравето на човек. Те наподобяват високоинтензивните интервални тренировки (HIIT). Заради високата си ефективност и положителен ефект върху здравето, е добре да ги включиш в тренировъчния си план. Ето и по-подробно какво да очакваш, като положителен ефект:

1-во: Положителен ефект върху работата на сърцето в дългосрочен план. Т.е. с всяка следваща тренировка, сърцето става по-силно и за снабдяването на тялото с кръв са му нужни все по-малко усилия.

Световната Здравна Организация препоръчва да се правят по 150 минути седмично упражнения с умерена физическа активност или 75 минути седмично – упражнения с висока интензивност.

2-ро: Спомага за изчистване на холестерола в кръвта.

3-то: Регулира кръвната захар.

Редовните физически активности регулират нивата на инсулина и понижават кръвната захар. Всички движения – било то аеробни или анаеробни, имат този ефект. Затова в www.onlinezala.bg сме посланик на движението – защото всяка физическа активност подобрява здравето ни, и колкото повече хора го осъзнаят, толкова по-здраво общество ще изградим в България.

4-то: Изгаряш калории, регулираш теглото си и оформяш атлетично тяло.

5-то: Засилва имунитета. Това е изключително важно предимство на всички физически активности, особено в днешните времена на вируси. Проучване на университета Пенсилвания в САЩ доказва, че благодарение на редовно трениране, започват да се образуват в кръвта антитела, наречени имуноглобулини. Така в крайна сметка се повишав имунитета.

Разбира се, много е важно е да не се претоварва тялото, за да не се получи обратния ефект върху имунната система. Затова, като всяко нещо в живота, трябва да се спазва баланс и при тренирането.

6-то: Намаляване на стреса в тялото. Същото това проучване в Пенсилвания, показва, че редовните тренировки намаляват нивата на кортизол в кръвта.

7-мо: Подобрява паметта и когнитивните умения на мозъка, спроед проучване от 2017 година, направено сред деца. Тези умения са свързани с възприемането и организирането на информация. Затова високоинтензивните тренировки са подходящи за учащи, а и за всички, които искат да имат бодър ум.

8-мо: Подобряваш силата и баланса на тялото си, бързината, координацията и издържливостта.

9-то: Разнообразява стандартната тренировка с нови и предизвикателна комбинация от упражнения.

10-то: Подобрява се и самочувствието от преодоляното предизвикателство и постигнатите резултати.

 

Къде да тренираш кондиционни упражнения?

Фитнесите, залите за груповите занимания, танцовите студия и Youtube предлагат различни комбинации на упражнения за кондиционни тренировки.

Препоръката на екипа ни за София: Атлетик Фитнес

А от онлайн тренировките – споделяме ти една 30-минутна тренировка за сила и кондиция, подходяща за домашни условия.

Каква екипировка ти е нужна за кондиционните упражнения?

Кондиционните упражнения могат да се извъшват със и без екипировка – всичко зависи от твоето желание какви точно упражнения искаш да извършваш.

За упражненията вкъщи, може да си подсиугирите тежести, ластици, въже за скачане, валяк за фитнес.

 

За упражнения като клекове, планкове, тичане, подскоци не са ти нужни специални екипировки, освен ако не искаш да влючиш ластици за усложняване на упражненията или въже за скачане.

За силовите упражнения, можеш да ползваш гирички, кетълбел, пудовки.
decathlon.bg
Дрехите трябва да са от качествена материя, да са удобни и да позволяват максимална свобода за движение на тялото.

За упражненията във фитнес, не ти е нужна екипировка, т.като там ще намериш всичко необходимо. За залата ще са ти нужни удобни маратонки и клинк или къси панталони, фитнес потник или топ. Важно е дрехите и обувките да са от висококачествена материя, за да ви осигурят комфорт по-време на упражненията, които определено ще ви изпотят. Кърпата и водата също са задължителна част от нещата, които трябва да си подговите.

СЪВЕТ за МОТИВАЦИЯ:  За да се мотивираш да тренираш редовно, можеш да си създадеш специален тренировъчен екип, който да те вдъхновява допълнително. Избери дрехите за тренировка в любимите ти цветове за настроение и ги приготви в специално предназначен сак или раница, така че да са винаги готови и да ти служат за мотивация. Така ще избегнеш и оправданията за липса на време преди или след работа.

 

Как да прaктикуваш правилно кондиционната тренировка?

Как да включиш кондицонните упражнения в седмичния ти план, много зависи от текущото ти кондиционно състоянеи.

Ако си напълно начинаещ, без опит във физическата активност, то ти препоръчваме да започнеш, като включиш повече движение в ежедневието си – това означава да се разхождаш по-често или да караш колело.

“Когато започваш нова тренировка, било то кондиционна, било то друг тип физическа активност, то най-важно е да си поставиш адекватни цели спрямо физическата ти подготовка и здравословно състояние.

Тичането е друг начин да увеличиш физическата си активност. Често обаче, то се възприема като „фасулска работа“, затова сме отделили специална статия за тичането или джогинга, както още се нарича.

Ако обаче си напреднали и вече тренираш под една или друга форма, и се нуждаеш, било то от разнообразяване на тренировъчната ти програма, било то от ново предизвикателство, тогава можеш да включиш кондиционната тренировка 1-2 пъти седмично.

Дали ще тренираш в зала с треньор или онлайн – при всички положения е важно да слушаш сигналите на тялото си. Виж как се чувстваш 48 часа след първата тренировка и прецени дали изпитваш само мускулна треска или по-сериозна болка.

Друг съвет, който е важно да следваш е винаги да започваш тренировката със загрявка и да я приключваш с разтягане – така ще си спестиш, както травми, така и мускулната треска (до известна степен).

При кондиционната тренировка е много важно следването на интервалите от упражнения и почивка, както и изпълнението на естествени за тялото движения – такива, които се използват в реалния живот, а не са изолирани движения. Сериите от упражнения включват участието на различни мускулни групи в определена последователност.

Важно: Ако имаш здравословни проблеми или съмнения за такива, преди да започнеш да тренираш, се консултирай с лекар.

Icon Calendar неделя ноември 15, 2020
Icon Profile Катя Делипавлова

Тренировките са част от ежедневието ми повече от 20 години. Експериментирам с различни стилове упражнения. Любими са ми въздушна йога и въздушен обръч. Професионално се занимавам с маркетинг. В съчетание на двете ми страсти - тренировките и онлайн комуникациите, се роди www.onlinezala.bg А като майка на две момичета, се надявам да възпитам у тях култура за физическа активност, защото тя е ЗДРАВЕ, СИЛА, УСПЕХ.