fbpx

Ако се чудиш защо Канелата се превърна в толкова актуална и ценна съставка в съвременната кулинария и козметика, ето какво е нужно да знаеш за нея:

 

Канелата е не голямо, вечно зелено дърво от семейство Лаврови. За нейна родина се смята Шри Ланка (Цейлон), но е пренесено в Европа още от античността. Широко използвана е от египтяните, а заради прекрасния си аромат и полезни качества, римляните я издигат почти в култ.

 

Как се добива канелата?

 

Добива се от ликото на дървото (слоя под външната кора на стеблото), което се обелва на тънко и оставя да изсъхне на слънце, при което се навива на тънки рула.

Дълго време начинът на добиване на канела се е пазел в дълбока тайна.

Ограниченото предлагане и голямото търсене я превърнали в скъпо удоволствие за Новия свят. Тук, трябва да благодарим на португалците и многобройните европейски мореплаватели, които усилено издирвали родината на дървото и в крайна сметка я открили.

 

Какви видове канела има и кой да изберете?

 

Освен цейлонската, съществуват и още няколко разновидности канела, като втората по „известност„ е Касия, отглеждана и добивана в Китай, следвани от виетнамската и индонезийската.

Днес вносители на подправката са Китай, Египет, Индия, Южна Америка, Африка, Австралия.

За най-висок клас, се счита канелата от Шри Ланка (цейлонската).

Нейните изсушени пръчици, са тънки, светли на цвят, меки, могат да се сдъвкат лесно със сладък и деликатен вкус. Освен от тези показатели, цената й расте и от факта, че това канелено дърво, не вирее в други географски райони поради специфичните метеорологични условия, които са му нужни (топъл и влажен климат, без резки застудявания и затопляния).

Какво е мястото на канелата в кулинарията?

Подправката е широко използвана в кулинарията. Добавя се към десерти, сладки питиета, конфитюри, смутита, кафе, капучино. В малки количества, служи и за подправяне на агнешко и птиче месо.

Тя е и в основата на един от най-харесваните ориенталски миксове за готвене Гарам Масала (нещо като нашата шарена сол, но е микс от техните си обичани подправки. Всяко семейство има своя рецепта за смесването на съставките, която се пази в тайна и предава от поколение на поколение).

 

Как канелата се използва в медицината?

 

Освен в готварството, канелата се използва и в народната медицината. Както с всяко друго нещо, не бива да се прекалява с нея, а при сериозни здравословни проблеми, консултацията с лекар е задължителна.

Подправката е богата калций и фибри.

Заздравява костите, понижава холестерола. Съдържа и веществото кумарин, което има свойството да разрежда кръвта. Канелата регулира кръвната захар, има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Укрепва имунната система, подпомага апетита, спомага храносмилането и има цялостно тонизиращо действие.

Как да използваме канелата в домашната си козметика?

 

Канелата се слави и като афродизиак, което я прави желана съставка в съвременната парфюмерия и козметика.

За да се насладим на ползите за красотата ни от тази уханна подправка, можем да я включим в рутината си, като си приготвим подхранваща маска за коса в домашни условия.

РЕЦЕПТА ЗА ПОДХРАНВАЩА МАСКА ЗА КОСА С КАНЕЛА

Нужни са ни:

  • 1 с.л канела;
  • 2 с.л мед;
  • 2 с.л зехтин;
  • Неметална купичка и дървена лъжица ( шпатула );

 

Всички продукти се смесват в купичката и нанасят в скалпа и по дължината на косата. Слагаме шапка за баня и увиваме с кърпа. Седим от 15 мин. до 1 час. Измиваме стандартно с топла вода и шампоан. Количеството на продуктите е ориентировъчно. Ако сте с по-гъста или дълга коса, може да увеличите меда и зехтина. Канелата остава в същия грамаж. Маската има лек затоплящ ефект. Спомага растежа на косата, бори се с пърхота и косопада.

При редовно прилагане (1-2 пъти седмично), се наблюдава и така наречения ефект на ламиниране на косата-гладка и блестяща грива, без цъфтящи краища.

 

ВАЖНО – макар и рядко, някои хора развиват алергия към подправката. Преди да нанесете на скалпа, тествайте малък участък на китката си с приготвената маска. Ако усетите дискомфорт или зачервяване, изплакнете обилно с вода и преустановете употребата й.

 

 

 

Icon Calendar понеделник юли 19, 2021
Icon Profile Ваня Игнатова

Здравейте, Казвам се Ваня Игнатова. По образование съм педагог, но вече повече от 6 г. работя в сферата на био и здравословното хранене. Като един истински представител на зодия Телец, обичам да ми е вкусно и красиво. Разбирай – мнооого вкусно и мнооого красиво. Внимавам какво слагам на масата си, украсявам чинията си, но без да изпадам в крайности. Харесвам движението, мога да измина пеша стотици киломентри. Обожавам книгите, природата и добрата компания на приятели. От малка спортувам ( не професионално ). Тренирала съм какво ли не, но и до днес любими за мен остават скачането на ластик и играта на федербал. Ако ми се отдаде случай да се включа в някое от двете занимания, никога не пропускам.