fbpx

С настъпване на пролетта и лятото, все повече хора искат да се разхождат и да прекарват време сред природата в топлите дни. Какво по-хубаво от един приятен уикенд със семейството в планината или в някоя току-що раззеленила се гора на пикник?

 

Природата зарежда, давайки от своята живителна сила и дори без да разберем ние се връщаме по-енергични и отпочинали – не толкова физически, колкото психически. Затова е хубаво да отделяме време понякога за прекарване сред природата в различни активности и така да научим и своите деца с нагледен пример, че това е нещо важно и не трябва да губим връзката с майката Земя и нейните блага.

 

Ето за какво да не забравяте, когато се подготвяте за разходка в планината:

 

Времето

Въпреки всичко трява да имаме едно на ум, защото не винаги природата е милостива и понякога може да ни изненада доста неприятно, и да бъде дори опасна. Проверката на метеорологичните условия за мястото, накъдето сте се насочили да почивате, е първото нещо, което трябва да направите.

Има подходящи сайтове , които опитните планинари и алпинисти използват като например:  https://www.yr.no или https://www.meteoblue.com  Там със сравнително голяма точност  може да се информирате за времето, което ви очаква и да се подготвите максимално с необходимата екипировка, която да ви предпази.

 

В случай на силен дъжд , възможности за гръмотевици  или силен вятър, не е препоръчително да тръгвате в планината.

Екипировка

Но ако все пак лошото време ви е изненадало, е хубаво да носите дъждобран или тънко силоново яке, тип мембрана, което да ви предпази от намокряне.

Хубаво е да имате също и загряващо фолио, защото при дъжд температурите в планината рязко падат и може да изпаднете в хипотермия, ако нямате втори чифт сухи дрехи или сте тръгнали само по тениска/потник.

Обувките са също важна част от екипировката, когато тръгвате на рзходка в планината. Ако са висок клас туристически обувки, те могат да ви запазят краката сухи и ще ви дадат необходимия комфорт по време на вашата разходка или преход. Но дори при хубави и качестени обувки е възможно вода да влезе вътре в обувката, затова е хубаво да имате и гети, които да отвеждат падащата вода извън обувката и така сигурноста за сухи крака се увеличава.

Гледайте да не прекалявате разбира се и с количеството багаж, в случай че трябва да го носите в раница на гръб.

Раницата е също много важна когато сте из планинаските пътеки, за да ви е комфортно и да не ви тежи. Ако се чудите как да изберете, ето една раница, която е с чудесни характеристики и на достъпна цена.

Храна

Храната също трябва да бъде добре организирана, когато сте в планината: протеинови или сурови барчета за бързо набавяне на  енергия, ядки(най-добре сурови) и някакъв плод са основните неща, които е добре да имате винаги във вас.

Достатъчното количество вода също е нещо,което е добре да предвидите, защото не навсякъде има чешми и поточета, от които може да си напълните или да пиете.

Организация

Ако сте решили да тръгнете с деца, преценете внимателно дали дадената екопътека или маршрут са подходящи за тях (според възрастта и подготовката им), питайте по-опитни планинари или местни хора в случай на необходимост. Ако вашият малчуган е все още бебе, този тип раница би била идеалният вариант за вас.

 

Подберете също внимателно и мястото, където да отседнете, защото не всички хижи и заслони са свободни, понеже има доста туристичеси дружества (някои с големи групи) и те запазват места 3-4 месеца предварително и така почти не остават свободни легла в местата за спане.

Пожелаваме ви приятна разходка в планината 🙂

Icon Calendar четвъртък юни 17, 2021
Icon Profile Станислава Явашева

Здравейте, Аз съм Станислава. От 4 години тренирам активно и забелязвам как това се отразява не само на физиката, но и на психиката ми. В началото започнах с ниско интензивни тенировки като йога, пилатес, въздушна йога, но постепенно интересът ми се измести към високо интезивните такива, и по-спецално: Tabata, HIIT, различни видове кондиционни и кръгови тренировки. По тях се запалих в следствие на любовта ми към планината и желанието ми да имам по-голяма издържливост по време на трекинги в нашите прекрасни планини.