fbpx

Да обогатим с куркума менюто и козметиката си, за да се възползваме от неподозираната сила на този природен дар.

Широко разпространена в Азиатския свят, тя все по-уверено и трайно се настанява и в европейските домове. За присъствието и по нашите земи, можем да благодарим на знаменития италиански пътешественик Марко Поло, който открива подправката в Южен Китай.

Тя е многогодишно тревисто растение от семейство Джинджифилови, достигаща височина до 1 метър със силно разклонено коренище.

Използва се както в кулинарията, така и медицината, а напоследък и в козметичната и парфюмерийна индустрия.

 

Какви видове има и как да изберем?

На пазара най-често се намира под формата на стрит и изсушен на прах корен, но в последно време, може да се закупи и като пресен корен или саксийно растение.

Заради жълто-оранжевия си цвят и специфичен вкус напомнящ този на шафрана, я наричат фалшив шафран или шафран за бедни, а заради цветовете на растението – тайландско лале.

 

С какво куркумата е ценна за менюто ни?

Куркумата е богата на витамини А, Ц, К, желязо, калий, калций, цинк, магнезий, мед, но това което я прави истински ценна е наличието на веществото куркумин (C21H20O6 ) – богато на антиоксиданти и със силно противовъзпалително действие. Действа като чистач на свободните радикали, предпазва ДНК от увреждане, протектира мозъчната дейност, намалява кръвната захар, подсилва имунната система.

Нейното благотворно влиание върху организма, може да се забележи след продължителна и редовна употреба ( вътрешна и външна ). Може да я включим в ежедневието си, като я добавяме към ястия:

  • Бъркани яйца и омлети;
  • Печени зеленчуци;
  • Ориз;
  • Зеле, карфиол, броколи;
  • Супи;
  • Чай;
  • Смути;
  • Сосове за различни меса;

А за грижата за кожата ни?

Друг начин да се насладим на ползите от подправката е да я включим в грижата за кожата.

Маските за красота от куркума се използват в Азия в продължение на векове.

Те са неразделна част от подготовката на булката за сватбения и ден, правейки я да изглежда безупречна и бляскава.  Ето и рецептата:

РЕЦЕПТА – МАСКА ЗА ЛИЦЕ С КУРКУМА ЗА ЧИСТА И СИЯЙНА КОЖА

 Продукти:

  • 1 ч.л.куркума на прах;
  • 1 ч.л мед;
  • Мляко ( може и с прясно и с кисело. Каквото имате под ръка );
  • Неметална купа, дървена лъжица или шпатула;
  • Лента за коса;

Начин на приготвяне:

Първо смесваме куркумата и меда. Опитваме се да направим от тях хомогенна смес. С млякото регулираме гъстотата на маската, като целта ни е да получим паста, която да се разнася лесно по лицето и да се задържи върху него. Нито много гъста, нито прекалено течна (написано звучи по-сложно от колкото всъщност е J ).

Прибираме косата с помощта на лента или ластик. Лицето трябва да е изчистено от грим и дневен (вечерен) крем.

Нанасяме маската равномерно върху лицето с помощта на четка (или пръсти).

От тази смес се поставя и в зоната под очите, защото подпомага намаляването на тъмните кръгове.

Оставяме да действа 20 мин. Измива се с хладка вода и лицето се попива нежно с кърпа без да се търка.

Ако имате възможност, правете маската вечер, преди да си легнете. Куркумата оцветява кожата в жълтеникаво, но до сутринта, пигментацията ще е изчезнала, а лицето ще е усвоило всичко полезно което и е нужно.

 

Пък и знаем, че през нощта кожата се регенерира най-добре.

 

Можете да правите маската веднъж седмично за освежаване или през ден, ако целта и е да изчисти акне.

Ако ви остане от сместта, може да се прибере в бурканче с капаче в хладилника и да се съхранява до седмица.

ВАЖНО – маската не е подходяща за хора с непоносимост към пчелни и млечни продукти. Ако усетите сърбеж, щипене или зачервяване, значи сте алергичен към някой от продуктите в нея.

 

Забележка: Въпреки всички положителни свойства които изброихме, искам да подчертая, че не бива да възприемаме Куркумата като панацея която лекува всичко и да я приемаме безконтролно било то като добавка или подправка. При наличието на здравословен проблем и прием на лекарства, консултацията с лекар е задължителна.

Виж още: КАК ДА ВКЛЮЧИШ КАНЕЛАТА В КУЛИНАРИЯТА И КОЗМЕТИКАТА СИ?

 

 

Icon Calendar понеделник юли 26, 2021
Icon Profile Ваня Игнатова

Здравейте, Казвам се Ваня Игнатова. По образование съм педагог, но вече повече от 6 г. работя в сферата на био и здравословното хранене. Като един истински представител на зодия Телец, обичам да ми е вкусно и красиво. Разбирай – мнооого вкусно и мнооого красиво. Внимавам какво слагам на масата си, украсявам чинията си, но без да изпадам в крайности. Харесвам движението, мога да измина пеша стотици киломентри. Обожавам книгите, природата и добрата компания на приятели. От малка спортувам ( не професионално ). Тренирала съм какво ли не, но и до днес любими за мен остават скачането на ластик и играта на федербал. Ако ми се отдаде случай да се включа в някое от двете занимания, никога не пропускам.