fbpx

Балансът в ежедневието на модерния човек е атакуван 24/7 от цял куп възможности и предизвикателства на все по-динамичния ни живот.

Да се храним здравословно, да спортуваме редовно, да пием по-често вода, да излизаме сред природата, да се доказваме на работа, да се доказваме в обществото, да се показваме в социалните медии…

Балансът го изоставихме в миналия век и неволно избрахме крайностите в ежедневното старание да бъдем по-ефективни, по-фит, по-био, по-инстаграмъбъл и т.н..

Поне така си мислихме, докато не започнахме да прегаряме и все по-често да чуваме термина бърн аут (burn out).

Надпреварата с времето и нарастващите изисквания към всеки от нас, ни накара да изпитваме все по-голяма нужда за:

  • намиране на баланс в ежедневието
  • постигане на хармония във взаимотношенията между човек и човек, и човек и природа
  • запазване на фокуса в кариерно и лично отношение

Какво е оръжието на съвременния човек срещу дисбаланса и разсейването?

На помощ ни дойдоха философии и учения с чужди имена – mindfulness, йога, уелнес и тайм мениджъмънт. Не случайно те придобиваха широка популярност през последните години –

колкото повече дини носим под една мишница, толкова по-ясно ни става, че не можем да продължим да жунглираме вечно.

А понякога да се откажеш, не означава, че се предаваш, а че правиш крачка назад, за да се оттласнеш и да достигнеш по-напред. А пък понякога е просто въпрос на приоритети и трябва да се научиш да управляваш времето си по-добре, за да постигнеш баланс в ежедневието си.

И тук идва въпростът – Да бъда или да не бъда – не,  не този J А: Да се откажа ли от някоя от задачите или да се науча да ги управлявам по-добре?

 

Ако и ти си задаваш тези въпроси и си се изморил да се надпреварваш сам със себе си, ето как mindfulness, йога, уелнес и тайм мениджъмънт могат да ти помогнат да си върнеш баланса в ежедневието:

 

Какво е майндфулнес (maindfulness) и как да разбереш дали е твоето оръжие срещу дисбаланса?

Mindfuleness означава умът ти да е там, където е и тялото ти. Мислите ти са насочени към това, което вършиш в момента. Или с други думи – това е способността да си осъзнат към моментното си изживяване.

Веднъж дъщеря ми ме попита, докато вечеряхме:

  • Мамо, за какво мислиш?
  • За много неща – отговорих й аз – А, ти?
  • За храната, която ям в момента.

Майндфулнес помага за подобряване на концентрацията и справяне с разсейващите мисли, които намаляват и удоволствието, от това, което вършим в момента, и ефективността ни.

Ето няколко въпроса, с които да разбереш дали имаш нужда от практикуването на майндфулнес:

  1. Какво правиш в момента?
  2. За какво мислиш в момента?
  3. Как се чувстваш в момента?

Ако отговорите на въпрос 1 и въпрос 2 са различни, то умът ти е разсеян и мислите ти са далеч от това, което вършиш.

Според проучване на Харвард, прекарваме половината от времето си със „скитащи умове“, далеч от текущите ни задачи, така че не си единствен, ако отговорите ти не съвпадат.

За да бъдеш по-осъзнат за живота си, да не го живееш механично, а да се наслаждаваш на всяка минута, можеш да прочетеш: 7 стъпки за осъзнат и балансиран живот

Как йога практиката помага за баланс в ежедневието?

Йога е практика, съчетаваща физически упражнения (наречени йога пози или асани), упражнения за релаксация на ума (наречени медитация) и упражнения за дишане (техниките за дишане са важни, както при йога практиката, така и при всяка друга физическа активност).

С други думи йога съчетава физическа активност, контрол на емоциите чрез фокусиране на ума и духовно израстване. Целта на йога практиката е постигане на цялостна хармония между тялото, ума и духа. Това означава и името йога – свързвам, сливам и управлявам.

 

Повече за Йога – какво представлява, какви видове има и как да я практивукваш.

 

Как да забъркаш 7-те съставки на уелнес (wellness) в рецептата за хармоничен живот?

 

За да живееш по-добър и балансиран живот, е нужно да обърнеш внимание на 7 конкретни области – очертани и взаимосвързани в уелнес колелото:

1 – Емоционален уелнес

Емоционалното здраве може да бъде постигнато, като се научим да управляваме стреса в ежедневието си (или реакциите си към различните ситуации). Също така, като организираме по-добре деня си, за да изпълним задачите си без да „прегорим“. Да бъдем по-малко самокритични също е средство, с което да си осигурим емоционален комфорт. Да се научим да релаксираме и качествения сън, също са от значение за емоционалния уелнес.

2 – Интелектуален уелнес

Интелектуалният ни растеж е пряко свързан с знанията, които придобиваме и с които разширяваме кръгозора си. Обогатявайки се със знания, ние тренираме мозъка, както тренираме тялото си с гимнастика. Така обогатяваме и живота си като цяло и спомагаме за развитието и на останалите елементи от уелнес колелото.

3 – Финансов уелнес

Финансовата стабилност може да бъде постигната с придобиване на умения за управление на семейния бюджет. За планирането на приходите и разходите си, можеш да използваш редица приложения. Това е особено наложително и полезно, ако често не знаеш къде е изчезнала заплатата. Ако си направиш списък с похарченото за месеца, можеш да откриеш пера, от които да спестиш.

4 – Физически уелнес

Физическата активност е от изключително значение за здравето и щастието на човек. Затова в onlinezala.bg сме се посветили на идеята да мотивираме повече хора към физическа активност, като ти помогнем да откриеш най-подходящите за теб тренировки и практики.

Не случайно и Световната Здравна Организация препоръчва да се правят по 150 минути седмично упражнения с умерена физическа активност или 75 минути седмично – упражнения с висока интензивност.

5 – Социален уелнес

Сигурно си чувал максимата, че всеки от нас е средноаритметично на 5-та човека, с които прекарва най-много време в ежедневието си. Хората, с които общуваме влияят на начина, по който расъждаваме по темите, с които се сблъскваме, и по начина по-който реагираме на ситуациите, които преживяваме. От друга страна, начина по-който мислим, оказва влияние и на начина, по който действаме. И така се завъртаме в един цикъл. Затова е важно да се срещаме с различни хора и да обогатяваме мирогледа си. А това спомага и за подобряване ефективността ни на комуникация с околните.

6 – Духовен уелнес

Духовният уелнес се отнася до това, че човек е нужно да приеме факта, че животът не опира само до физическите неща. Тук става въпрос за осъзнатос, която ни връща на темата за мандфулнес (mindfulness) и йога практиките.

7 – Природосъобразен уелнес

Качеството ни на живот зависи безспорно и от качеството на околната среда. Както и качесвото на околната среда зависи от нашето дейсвие или бездействие. Природъосбразния начин на живот също води до изпадането на крайностите, с които започнахме статията, така че е важно и тук да намерим баланса. Най-малкото, което можем да направим и да се научим да консумираме осъзнато и да преизползваме ресурсите, вместо да стимулираме свръх производството и генерирането на отпадъци. Това е тема, която си заслувава отделна статия.

Това е една от версиите на колелото на уелнеса. Можете да срещнете и други, с по-малко или повече елементи – от теб зависи кои са определящи за качеството ти на живот и да се фокусираш върху тяхното подобряване.

Какви са начините да управляваш по-добре времето си (time management)?

Управлението на времето го оставихме накрая, като черешката на тората. Вярвам, че успехите са въпрос на това как успяваме да подредим приоритетите си в живота, задачите си на работа и активностите си в ежедневието.

„Времето лети, но запомни, че ти си пилота и от теб зависи как ще го управляваш.“

Научи всички трикове за управление на времето в:

Краят на борбата с крадците на време – 5 ефективни метода, които да опиташ още днес

 

Източници:

https://www.mindfulleader.org/

Icon Calendar вторник септември 15, 2020
Icon Profile Катя Делипавлова

Тренировките са част от ежедневието ми повече от 20 години. Експериментирам с различни стилове упражнения. Любими са ми въздушна йога и въздушен обръч. Професионално се занимавам с маркетинг. В съчетание на двете ми страсти - тренировките и онлайн комуникациите, се роди www.onlinezala.bg А като майка на две момичета, се надявам да възпитам у тях култура за физическа активност, защото тя е ЗДРАВЕ, СИЛА, УСПЕХ.